DUNIA DI MATA PARA SAHABAT R.ANHUM AJMA’IIN

allah

Fikrah mengharapkan akhirat telah meresapi jiwa setiap sahabat Rasulullah saw..Inilah kesan drpd Madrasah Tarbiyah Rasulullah saw..Perasaan dan keinginan mereka jauh berbeza sekali jika dibanding dgn kita walhal di kalangan mereka ada juga golongan elit seperti usahawan yg milionaire, Abdurrahman B Auf ranh.,apakah rahsia mereka?kita tdk ada sbrg alasan untuk mngatakan kesibukan kerja mmbuat kita lupa akan akhirat,jika begitu maka kita sudah tgolong dlm glgn yg lalai..nauzubillahi min dzalik..Rahsia mereka ialah pghayatan mereka serta keyakinan mereka thadap fikrak Islam yg syumul yg mereka pelajari dari Madrasah Tarbiyah Rasulullah saw.Mereka bkn golongan yg hnya mpelajari ilmu Islam skadar ilmu shja ttpi mreka mghayatinya dgn mgamalkan ilmu yg dipelajari dlm hidup mereka. Ilmu @ fikrah yg mereka pelajari telah sebati dgn roh dan darah daging mereka.Ia bergelora di dalam diri serta jiwa mereka.

Oleh itu, mereka tdk dpt mlupakan AKHIRAT dan TIDAK DAPAT MGGANTIKANNYA DGN YANG LAIN..Sbgai renungan kita akan sama2 mnyelusuri kisah sepupu serta menantu mulia Rasulullah saw kerana beliau adalah gambaran @ model insan paling sesuai untuk mceritakan Madrasah Tarbiyah Rasulullah saw.

Abu Saleh telah meriwayatkan dgn katanya: ‘ Muawiyah bin Abu Sufyan telah mgatakan kpd Dharar ibnu Dhamurah : Tolong gambarkan mengenai Ali kpdku.Dharar bkata : ‘ Maafkan  saya,saya tdk mahu mceritakannya.Muawiyah bkata: Tidak!Aku mahu kamu mceritakannya juga.Dharar bkata : Maafkanlah ! Saya tdk mahu mceritakannya.Muawiyah bkata : Tidak! Aku tdk mahu memaafkan kamu.Dharar bkata : Jika sudah terpksa beginilh:

Demi Allah ssghnya Ali adalh sorg yg bpandangan jauh,sgt gagah,bckap benar dan mghukum dgn adil.Ilmu pngetahuannya tpancar di segenap tubuhnya.Dlm smua segi,ia bckp dgn penuh bijaksana.Ia mjauhkan diri  drpd dunia dan keindahannya.Ia bjinak-jinak di wktu mlm yg gelap gelita.Demi Allah dia amat byk menangis dan bfikir.Ia sering melihat keaiban dirinya sendiri.Ia tlalu gemar mmakai pakaian dan memkn makanan yg kasar2.Demi Allah ssghnya dia sama juga dgn kita,mjawb jika kita bertanya,dan bila btemu dgnnya dialh yg lebih dahulu menegur.Ia akan dtg  jika kita menjemputnya.

Demi Allah, meskipun dia amat rapat dan dekat dgn kami,tetapi ia amatlah hebat hingga tidak terkata.Kami tidak berani mmotong cakapnya. Kalau ia tersenyum kelihatan permata yang terkarang.Ia menghormati ahli-ahli agama dan mengasihi org2 miskin.Orang yg kuat tidak mungkin dapat mmesongkannya ke arah kebatilan, manakala org yg lemah pula sentiasa diberikannya keadilan.

  Saya bersaksi dgn nama Allah bahawa saya pernah melihat sebahagian dari sikapnya.Bila hari sudah jauh malam,ia duduk di tempat ibadahnya(mehrab).Sambil mmegang janggutnya,dan berkeadaan gelisah seperti gelisahnya orang yang sihat serta berkeadaan menangis laksana org yang sedih,maka ketika itu saya seolah-olah mendengar beliau berkata:

” Oh dunia,adakah  padaku kau pamir dan tunjukkn diri. Jauh,jauh sekali,kau godalah org lain dariku.Aku sudah ceraikan kau dgn talak tiga, aku tidak akan rujuk padamu lagi.Umurmu terlalu singkat,hidupmu terlalu hina dan bahaya yang kau timbulkan dalah terlalu besar.Oh, alangkah sedikitnya bekalanku,betapa jauhnya perjalananku dan betapa sukarnya jalan yang aku lalui.”

Al Fakir Ila Allah, Dr Ghuraba

Rujukan: Pertentangan Iman dan Materialisme, Abul Hasan Ali An Nadwi

Advertisements

2 responses to “DUNIA DI MATA PARA SAHABAT R.ANHUM AJMA’IIN

  1. salam syeikh….. baru jumpa blog enta…….. kekalkan usaha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s